La sfârșitul lunii trecute, un locuitor al orașului arădean Sebiș, Dorel Ancuța, a descoperit cu ajutorul unui detector de metale pentru deținerea căruia are autorizație, mai multe monede de argint.
El a lăsat neatinsă descoperirea, astfel încât, după ce au fost anunțați, arheologii de la Complexul Muzeal Arad au putut să identifice în caseta pe care au săpat-o un adevărat tezaur alcătuit din 599 de denari romani republicani – o șansă destul de rară pentru specialiști. Săpăturile arheologice au arătat că monedele au fost așezate în trei grupuri alăturate, probabil săculeți de pânză sau piele, care s-au descompus în timp. Monedele descoperite sunt din argint, uneori în aliaj cu cantități diferite de metale inferioare, și au diferite grade de uzură. Ele sunt datate începând cu a doua jumătate a secolului al II-lea î.d.Ch. până către ultimul sfert al secolului I î.d.Ch, când probabil au fost îngropate.
Cea mai apropiată analogie pentru această descoperire este tezaurul de la Bârsa, tot în județul Arad, scos la iveală în anul 1862.
Mai multe surse vorbesc despre câteva sute sau chiar peste o mie de monede de argint care ar fi alcătuit acest tezaur, dar au fost recuperați doar 29 de denari romani republicani, emiși în aceeași perioadă cu cei din tezaurul descoperit lângă Sebiș.