Eveniment special la Timișoara, cu ocazia Zilei Mondiale a Conștientizării Autismului (foto)

Eveniment special la Timișoara, cu ocazia Zilei Mondiale a Conștientizării Autismului (foto)

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Centrul de Proiecte, a organizat astăzi, 2 aprilie, un eveniment special organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Conștientizării Autismului.

În cadrul evenimentului, a fost vernisată expoziția de fotografie „Poate și locul meu e aici…”. Realizată de Ferencziné Török Anikó din Szeged, oraș înfrățit cu Timișoara, această expoziție aduce în prim-plan o perspectivă profundă și emoționantă asupra lumii copiilor cu autism. Autoarea, pedagog și mamă a unui copil cu autism, aduce în prim-plan o perspectivă profundă și emoționantă asupra lumii copiilor cu autism, oferindu-ne tuturor o fereastră spre înțelegere, acceptare și empatie. Evenimentul este  și o expresie a colaborării dintre comunitățile din Timișoara și Szeged, consolidând legătura dintre cele două orașe printr-un mesaj comun de solidaritate și incluziune.

„Acest demers este realizat prin ochii unei mame cu un copil cu autism. Am cunoscut-o pe Anikó în cadrul proiectului nostru desfășurat în orașul Szeged, numit Care4You, având ca obiectiv intervenția timpurie pentru copiii cu dizabilități. Impactul pe care l-a avut asupra noastră Anikó, prezentându-ne fiecare fotografie, explicându-ne și povestindu-ne ce a simțit atunci când le-a realizat, a fost extrem de puternic. A fost atât de profund, încât și-a dorit neapărat să fie prezentă la conferința de închidere a proiectului Care4You din Timișoara, unde a expus aceste fotografii specialiștilor. De asemenea, a insistat să revină în Timișoara cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului. 

Deși o fotografie valorează cât o mie de cuvinte, am considerat important ca trăirile și experiențele ei să fie redate în două limbi – română și engleză – pentru a înțelege și mai bine ceea ce a simțit și pentru a sensibiliza opinia publică. Atât în ceea ce privește luptele și barierele pe care le trăiesc persoanele cu autism, cât și în privința punctelor lor forte – adesea invizibile în rândul comunității noastre –, ne dorim ca această expoziție să ofere o perspectivă mai profundă. Scopul nostru nu este doar să-i privim pe acești oameni prin prisma manifestărilor lor exterioare, ci și să înțelegem ceea ce trăiesc, simt și lumea în care își duc existența”, a afirmat Emese Esztero, director general a DASTM.

Prezentă la eveniment a fost și o mamă care a beneficiat de ajutorul Centrului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități „Podul Lung”. Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități „Podul Lung” are ca obiectiv principal prevenirea abandonului și instituționalizării copiilor cu dizabilități. Pentru a atinge acest scop, centrul oferă, pe parcursul zilei, servicii de îngrijire, educație, recuperare și dezvoltare a abilităților, activități de socializare și recreere, precum și consiliere și orientare școlară pentru copii. De asemenea, sprijină părinții și reprezentanții legali prin programe de consiliere, educație și suport.

„Să vă spun ce consider eu important… Săptămâna trecută, Paul a împlinit 14 ani și a trebuit să-i facem buletin. Ceea ce m-a impresionat profund în societatea noastră a fost amabilitatea celor de la serviciul de eliberare a buletinelor. Au știut să se poarte într-un mod cald, înțelegător, fără presiune – atât față de noi, ca părinți, cât și față de Paul, care are o inteligență aparte și multă răbdare pentru detalii. Ce pot să vă spun despre această călătorie în lumea autismului este că începutul este dificil. Însă, odată ce înțelegi că te poți baza pe sprijinul potrivit, lucrurile devin mai clare și mai gestionabile, fără emoții copleșitoare. Fără răbdare și perseverență constantă, nu te poți deschide cu adevărat. Inițial, am încercat să gestionăm totul doar în mediul familial, atât din motive practice, cât și financiare, dar și dintr-o dorință de a fi sinceri cu noi înșine, emoțional vorbind. În momentul în care am înțeles că, da, statul poate fi considerat evaluat  în funcție de gradul de asistență socială pe care îl oferă populației, mi-am dat seama că atunci când am bătut la o ușă, nu am fost ignorată. Am primit sprijin din partea mai multor piloni ai asistenței sociale: psihologi, terapeuți, specialiști care evaluează, care îndrumă și care îți oferă sprijin atunci când simți că nu mai poți.

În județul nostru, de exemplu, nu cunosc existența unui astfel de așezământ – un centru de zi sau un centru rezidențial, așa cum există în alte orașe. Un loc unde părinții să își poată lăsa copiii, știind că sunt în siguranță, în grija unor specialiști. Ne dorim un sistem în care, la fel cum investim în educație și facultăți, să putem investi și în viitorul acestor copii, oferindu-le un loc unde să fie îngrijiți și respectați. Vă rog, ca reprezentanți ai comunității, să transmiteți acest mesaj primarului nostru. Sunt părinți care muncesc, care au contracte de muncă și care nu pot beneficia de statutul de îngrijitori permanenți pentru copiii lor. Îmi iubesc copilul enorm, la fel ca toți ceilalți părinți, dar îmi doresc să îl pot încredința unor oameni care știu cum să îi sprijine, unor profesioniști dedicați. În prezent, sistemul oferă sprijin doar până la 18 ani – dar ce se întâmplă după aceea? Eu sunt un exemplu viu al acestei incluziuni, ca părinte, și pot să vă spun că, din păcate, în unele școli din Timișoara, metodele de predare sunt încă deficitare. Se întâmplă ca un profesor să îți spună direct, privindu-te în ochi: „Copilul tău are șase săptămâni să demonstreze că se poate integra aici”. Da, asta se întâmplă în Timișoara, în zilele noastre – nu în trecutul întunecat al istoriei. Sunt convinsă că Paul, băiețelul meu, are un dar imens și merită aceleași șanse ca orice alt copil”, a menționat mama unui copil diagnosticat cu autism.

Autoarea acestor fotografii a fost alături de public, cea care, prin obiectivul său, a reușit să surprindă o perspectivă intimă pe care o împărtășește cu noi, ajutându-ne să înțelegem cum vede și cum percepe viața un copil cu autism.


Totodată, ea este pedagog și mamă a unui copil cu autism.

„Expoziția a fost realizată inițial ca o lucrare de examen pentru un curs de fotografie. După finalizarea acestui proiect, în 2019, am început un nou demers. A fost primul proiect în care am încercat să surprind și să transmit prin imagini realitatea vieții cu autism. Acest material este foarte important pentru mine – un fel de jurnal personal. Dacă măcar o persoană, prin această expoziție, începe să înțeleagă mai bine ce înseamnă să trăiești cu autism sau să fii alături de cineva care are autism, atunci mă consider pe deplin mulțumită. Dacă reușesc să deschid ochii și să sensibilizez chiar și o singură persoană cu privire la autism, consider că mi-am atins scopul”, a transmis Ferencziné Török Anikó.

De la ora 12:00 a avut loc workshopul „Strategii terapeutice în abordarea copilului cu autism”, susținut de psihologii și terapeuții Centrului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități „Podul Lung”. Atelierul s-a adresat în special cadrelor didactice și studenților la științele sociale, oferindu-le oportunitatea de a descoperi metode practice și eficiente de lucru pentru integrarea copiii cu autism, precum și strategii pentru integrarea acestora în învățământul de masă.

Lucrările pot fi vizionate în două spații din Timișoara: 

  • 2 – 7 aprilie: la Centrul de Proiecte (str. Vasile Alecsandri nr. 1) 
  • 8 – 13 aprilie: la Galeria 5 (str. Vasile Alecsandri nr. 1)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.