
Sala barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara s-a umplut de 1 martie cu ocazia conferinței eveniment susținută de Horia-Roman Patapievici pe tema expoziției „De Anima” a artistului timișorean Gheorghe Fikl.
Andreea Foanene, muzeograf la Muzeul National de Artă Timișoara, l-a introdus pe cunoscutul scriitor român, care a vorbit pe larg despre lucrările artistului din cadrul expoziției care a început în luna decembrie.
„Pentru civilizația noastră cel puțin, o expresie a culturii înalte… Nu poți să nu te gândești că artistul prezintă, esomează. Asta face parte din intensitatea lui, esomează să gândești imobil. Dacă gândești realist, întrebarea nătângă ar fi: unde a mai văzut domnul ăsta, carcase într-o biserică. Registrul nu e realist. El este simbolic. Dacă întrebi: Cum e simbolic? Și sunt trei variante de interpretare a simbolului: unul este identificând simbolistica culturală sau istorică sau religioasă. Altfel spus, deschizi dicționarul de simboluri și cauți, găsești acolo și spui: asta a vrut Gheorghe să-mi spună. Veți găsi incidențe ale simbologiei de dicționar, să-i spunem. O altă variantă, care-i foarte modernă, este – avem de-a face cu obsesii personale devenite simboluri cu valoare mitică. Și atunci interpretarea este: haideți să și analizăm mintea artistului. Îi facem o psihanaliză și deducem din asta valoarea simbolurilor. N-am să fac asta. Vedeți, fac o psihanaliză a bibliotecii, din două motive. Unu, că sunt un om civilizat și, în al doilea rând, că nu cred că ne duce prea departe acest lucru. Al treilea plan de interpretare este simbolul ca cifru al lumii. Asta nu implică neapărat, deși se bazează pe un regim de interpretare difuz, nu implică neapărat decoltarea individuală a simbolurilor, adică să spui: carcasa simbolizează asta, opțiunea artistului pentru iconostasul baroc simbolizează asta. Opțiunea pentru interiorul baroc civilizat pe care-l doresc acolo simbolizează asta! Nu trece prin decoltarea individuală a simbolurilor, ci le ia laolaltă și le gândește ca fiind un cifru de interpretare a lumii… Dar mai fundamental, este o modalitate de percepție a lumii. Altfel spus: ce ne invită pictorul, cred eu, în acest registru de simbolologie – simbol ca cifru, este să luăm aceste embleme vizuale ca fiind un mod de a construi lumea în percepție. Și este cuvântul prin care noi desemnăm artele vizuale sau știința despre artele vizuale, care este estetica. Are la origine un cuvânt grecesc care înseamnă pur și simplu foarte concret: percepție. Percepție senzorială… Dacă gândiți estetica, ca fiind percepție senzorială, atunci ne apropiem de înțelesul pe care încep să-l construiesc în privința naturii simbolurilor pe care le folosește Gheorgeh Fikl. Gheorghe Fikl construiește un cifru al lumii prin intermediul căruia noi, care-i frecventăm arta, suntem invitați să intrăm în lume”, a spus Horia-Roman Patapievici.
În sală au fost prezenți scriitori și artiști de toate vârstele. A participat inclusiv solistul Dan Helciug (Spitalul de Urgență). La finele evenimentului care a durat o oră, în loc de concluzie, artistul Gheorghe Fikl a avut o interpretare la pian pentru cei prezenți.



