Povești din adâncurile Dunării și ale fiordului Oslo, într-o inedită expoziție la...

Povești din adâncurile Dunării și ale fiordului Oslo, într-o inedită expoziție la Timișoara (foto)

0
DISTRIBUIȚI


Expoziția „Submerged Narratives of the Danube and Oslo Fjord – Eco-cultural tides”, o inițiativă bilaterală finanțată prin granturile SEE și norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral în cadrul programului Ro-Cultura, a fost vernisată la sfârșitul săptămânii trecute, în fața unui public numeros, curios să descopere lucrările celor cinci artiști români și norvegieni – Kristin Bergaust, Alex Mirutziu, Marina Oprea, Cosmin Haiaș și Alexis Parra (Pucho) – care propun o meditație asupra fluidității existenței, a întrepătrunderii culturilor și a problemelor ecologice actuakle ale epocii.

În viziunea artiștilor, „apa nu este doar o resursă; este o entitate vie, un martor și un povestitor. Ea poartă în curenții săi povara istoriei, ecourile vocilor uitate și urmele transformărilor ecologice și culturale. Apa, în fluxul său neîncetat, devine o metaforă a transformării, un loc în care trecutul și prezentul se contopesc, în care narațiunile sunt scufundate, ies la suprafață și sunt rescrise. Dunărea și fiordul Oslo, două corpuri de apă separate geografic, dar unite prin semnificația lor ecologică și culturală, servesc drept puncte de ancorare pentru această explorare. Aceste râuri nu sunt fonduri pasive, ci participanți activi la poveștile pe care le poartă –povești despre eforturile umane, fragilitatea ecologică și reziliența continuă a naturii”.

Lucrările prezentate în expoziție nu sunt simple reflecții asupra corpurilor de apă, ci „explorări ale modului în care apa poartă, distorsionează și uneori protejează poveștile pe care le lăsăm în urmă. Artiștii nu le abordează ca pe spații îndepărtate, neutre, ci ca pe agenți activi în modelarea și remodelarea narațiunilor noastre. Apele însele sunt protagoniste în aceste lucrări – depozite ale memoriei culturale, ecosisteme fragile și locuri contestate în care istoriile ecologice, politice și sociale sunt în continuă schimbare”.

După cum sugerează lucrările expuse, „apa este o forță care deopotrivă separă și conectează. Ea poate fi o sursă de viață, dar și un agent de transformare, ștergere și reînnoire. Prin destabilizarea narațiunilor liniare, artiștii subminează poveștile convenționale, îmbrățișând în schimb o stare fluidă a ființei care reflectă paradoxurile apei – mereu în flux, dar cu puterea de a modela și altera… și este o invitație de a ne scufunda sub suprafață, de a descoperi adevărurile care stau ascunse în adâncurile apei și ale timpului”.

Expoziția poate fi vizitată de miercuri până vineri, între orele 14:00 și 18:00, iar sâmbăta, între orele 12:00 și 18:00, până pe 22 martie, iar bilete gratuite pot fi obținute AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.