
Directorul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara a vorbit la PRESSALERT LIVE despre necesitatea unui spațiu cu adevărat adecvat concertelor simfonice în orașul de pe Bega.
„Este un proiect fiabil pe termen lung și cred că cumva pentru noi este scopul numărul unu. De aceea ne-am dorit în continuare… Știți bine că exista un proiect de reabilitare de care s-a tot discutat și așa mai departe. Am avut o expertiză făcută din partea unui acustician de la München, în 2022, care a venit și a spus că sala aceasta nu este potrivită pentru muzică clasică, trebuie tavanul înălțat cu 5 metri, automat în jos trebuie să mergi cu 5 metri. Această investiție va costa 30 de milioane de euro. Și automat spațiul nu poate deveni unul perfect sau ideal pentru muzică clasică, de aceea cumva toată energia noastră a fost investită în sensul respectiv și este investit în continuare. Desigur, spațiul respectiv ar fi și la dispoziția altor instituții instituții care o să aibă nevoie. Nu cred că este sala filarmonicii, este sala orașului, probabil va fi în continuare. Știu că se explorează mai multe locuri în oraș. În momentul acesta știu că se pregătește acest concurs internațional de soluții. Adică e un concurs de arhitectură care va fi publicat și cumva ne va spune cum va arăta această sală. Și cumva pentru mine în următorii cinci ani de zile este un… o misiune pentru a pune această piatră de temelie, atât pentru oraș, în primul rând, pentru publicul de aici… Sunt foarte multe orchestre care își termină turneul la Budapesta, fiindcă în continuare nu au unde să meargă.
Sau își termină turneul la Belgrad, unde este la fel o sală noua construită, foarte frumoasă. Își termină turneele acolo și cred că ar fi un lucru foarte oportun să avem asta în oraș”, este de părere Ovidiu Andriș.
Până la construirea unei noi clădiri, conducerea filarmonicii va acorda mai multă atenție Grădinii de Vară „Capitol”.
„Eu, împreună cu echipa mea, ne-am gândit la un lucru etapizat. Acum avem un DALI în execuție pentru refacerea acoperișului și refacerea gardului grădinii de vară, respectiv a ecranului de proiecție, deoarece de anul viitor ne dorim să activăm grădina vară. Până acum am oferit-o în chirie, doar că n-am avut chirași. În afară de Ciao, Cinema!, care au făcut o treabă extraordinară și în fiecare an vin și organizează acest festival la noi. Vrem să punem cât de cât minimum de logistică la dispoziție, și să oferim în tip de parteneriat gratuit acest spațiu și deja avem cinci organizatori din Timișoara care și-ar dori să lucreze cu noi și să facă un conținut artistic din martie până la septembrie-octombrie când timpul permite. Doar că pentru muzică clasică nu e neapărat un spațiu foarte adecvat. De ce? O dată suntem în aer liber și auzim tot ce se întâmplă jurul nostru. Tot traficul, dar și localurile care au activitate în jurul malului Begăi. Și în afară de acest lucru este un lucru foarte deranjant, acest zgomot de ciori. Această problemă neelucidată până în ziua de azi. Îmi și reamintesc acum un concert din 2019. Nu, cred că era în 2020 când în timpul pandemiei, când cu României în Cimbrul Orchestră și cu maestrul Măcelaru am avut un concert în Grădina de Vară. Și undeva după începerea concertului, cam la 30-40 de minute, am avut parte de acest recital de 40 de minute cu ciori”, a povestit Ovidiu Andriș.