
Directorul Filarmonicii „Banatul” a împlinit în această vară trei ani la conducerea instituției, și a rememorat la PRESSALERT LIVE începutul acestei „aventuri”.
„În acel moment, și vă povestesc și tot contextul, în data de 3 august a trecut în neînființă domnul Remus Georgescu (n.r. – cel mai longeviv dirijor al filarmonicii) și în data de 4 august am preluat frâielele aceste instituții și am privit-o ca o continuare a muncii lui Remus Georgescu și a muncii oamenilor care au deja investit atâta timp și emoție în această instituție. Am găsit o instituție latentă în momentul respectiv și cred că am reușit să cunosc foarte bine toți colegii de acolo și în 2023 am reușit să facem niște lucruri extraordinare. Orice lucru necesită timp, orice schimbare necesită timp, și în primul rând oamenii trebuie să se schimbe. (…) Instituția era pe un trend descendent, pot spune. Lucrurile se făceau cu anumită regularitate, nu exista nimica deosebit și cumva erau un obicei. Muzica clasică nu era decât un obicei și noi încercăm ca lucrurile pe care le facem să devină extraordinare în sensul lor pentru a deservi în primul rând celui care ne plătește, respectiv publicul”, a povestit Ovidiu Andriș.
Cum filarmonica este sub „umbrela” Primăriei Timișoara, Andriș a fost inițial numit ca interimar. „Domnul primar m-a sunat și m-a întrebat care ar fi o posibilă viziune a mea asupra filarmonicii. A fost cumva un interviu pe care eu l-am desfășurat în acel moment. Știu că au fost și alți oameni sunați în momentele respective și după acel moment am primit după două zile un telefon dacă pot să am o discuție și față în față. Eram în momentul respectiv la București și am venit, am avut și o discuție personală, am prezentat viziunea mea în continuare un pic mai elaborată, fiindcă deja îmi făcusem un pic un plan și acest lucru s-a întâmplat. A fost o numire, am devenit manager interimar al instituției și eu am luat cu cea mai mare bucurie în acest moment, fiindcă știu că acest lucru rareori se întâmplă, și mă uit în țară, ca un profesionist din domeniu să preia o asemenea funcție. De obicei aceste numiri sunt politice. (…) Este un lucru care îl fac cu foarte mare drag, în momentul acesta cu un proiect de management în spate, adică am detaliat în 45 de pagini ce îmi doresc să se întâmple în următorii 5 ani”, a explicat percuționistul devenit manager.
Educat în Germania, unde a și lucrat la Opera din Hamburg, Andriș a revenit acasă, unde a fost printre cei care a pus bazele organizației Tribul Artistic.
„Eu am făcut facultatea la Hamburg, în Germania, unde am studiat și am cântat la opera din Hamburg. În 2017 am revenit în țară și având în vedere că în familia mea există o profesoară de vioară, respectiv un om care a condus un business în Timișoara, am mers pe partea asta a managementului cultural. Și din 2018 asta mi-am dorit să fac împreună cu toți oamenii care sunt în jurul meu. Am fost sprijinit să fac ceea ce îmi doresc, și care este visul meu. Și mi-am setat un vis, ăsta a fost visul meu, că se întâmplă acest lucru la filarmonică, într-o perioadă de 5 ani de zile de acum acolo sau deja au trecut mai mulți ani din perioada respectivă. Este o împlinire a unui vis. Nimic altceva. Visul meu este să schimb ceva. Visul meu este să schimb ceva în primul rând în jurul meu, în comunitatea în care trăiesc, și desigur în România. Învățând și văzând mecanisme din străinătate, mi-am dat seama că fără contribuția noastră a tinerilor care au plecat în diaspora și au învățat anumite lucruri și chiar susțin acest lucru și caut tot timpul tineri care să se reîntoarcă acasă”, a spus Ovidiu Andriș.
„În primul rând, viziunea mea personală asupra instituției în sine este să accesibilizăm muzica clasică pentru toate categoriile de public. Și pentru noi foarte importantă este și partea de educație și ce-mi doresc eu este să transformăm instituția într-un organism modern, într-o organizație modernă digitalizată de sigur și care are toate elementele necesare pentru a se dezvolta. Primul an, la fel cum este și inscris în proiectul de management, am obținut o modificare de organigramă în sensul că am reorganizat foarte multe lucruri atât administrative cât și artistice.
Lucruri observate în 2023 în care cumva am ajuns să implementez singuri concerte, ceea ce e rău. Dacă managerul implementează concerte, e un lucru rău. Și am încercat să refac toate traseele astea și de sigur să pun, lipsesc, trăind într-un sistem birocratic, cum am spus mai devreme, sunt foarte importante aceste regulamente. Oamenilor le place să existe regulamente, să se ghideze după ceva și sunt niște lucruri fundamentale într-o organizație. Aceste lucruri nu existau sau existau la un nivel de acum 15 ani de zile. Regulamentul intern era updatat în 2007. Logic că nu mai era adaptat nevoilor instituției. Acum suntem la partea asta de refacerea acestor fundamente pe care se bazează toată activitatea noastră. De sigur și cu viziunea artistică de a colabora cu dirijori și soliști internaționali, cu partea de cartografiere a publicului și mapare a publicului din Timișoara și a înțelege ce nevoi reale sunt în piața din Timișoara. Acest lucru se poate întâmpla cu ajutorul a multor oameni. Dar artiștii sunt în mijloc și publicul este în mijloc”, a detaliat directorul Filarmonicii „Banatul”.
„Publicul vine, însă nu așa cum ne dorim. Trebuie cumva să muncim tot timpul mai mult și să fie… nu știu neapărat dacă cantitatea contează, adică trebuie tot timpul să fie sala arhiplină, sau încercăm doar să contificăm și după calitatea relației în sensul că pentru mine este important ca unui grup de oameni să i se schimbe viața când ascultă un concert. Poate sala este plină, dar nu se întâmplă tipul ăsta de relație. Acum suntem într-o reconstrucție a organigramei și încercăm cumva să investim, am făcut un compartiment de marketing. Înainte tot marketingul stătea în mâna unei singure persoane, acum sunt trei persoane. (…) Trăim într-o lume modernă în care cumva trebuie să comunicăm pe toate canalele și nu ne permitem să nu facem acest lucru. Că după programarea artistică, promovarea este cea mai importantă”, este de părere Ovidiu Andriș.
Una dintre „loviturile de imagine” reușite de Filarmonica Banatul în ultimii ani a fost legătura cu Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai populari dirijori din lume la ora actuală.
„Pot să spun că această conexiune pe care o avem cu maestrul Măcelaru este un lucru extraordinar și valorificăm acest lucru, că el s-a născut aici și s-a petrecut copilăria. Acest proiect a început în 2019, este o orchestră de proiect, adică se întâlnește odată pe an. Vin acești instrumentiști din străinătate, la Timișoara, unde ne întâlnim și facem aceste lucruri minunate, cum ar fi și masterclassul de dirijat. În primii doi ani de zile am mers mai mult în național, dar deja de 2-3 ani buni există aceste proiecte internaționale, și relația cu maestrul Măcelaru cumva a avut un cel mai înalt nivel în anul 2023, în care orchestra din Koln a venit la Timișoara, respectiv orchestra națională a Franției a venit la Timișoara, respectiv Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center a venit la Timișoara. Au fost cele trei mari proiecte care au fost făcute în parteneriat cu maestrul Măcelaru și, pe de altă parte, a doua persoană importantă pentru filarmonică în 2023 a fost maestrul Bebeșelea, cu care am organizat acest cor comunitar, am comisionat acest recviem dedicat victimilor comunismului, care se va interpreta anual în data de 15 decembrie anul acesta, dar este un proiect pe termen lung, fiindcă anul trecut au fost 34 de ani de la Revoluție, în 1989 șapte țări au avut Revoluție, iar recviemul are șapte părți, așa că fiecare compozitor din țările care au avut Revoluție am selectat și cumva i-am comisionat să ne scrie această piesă. Da, relația pentru noi cu maestrul Măcelaru este una extraordinară, chiar prezența filarmonicii anul viitor din nou în Festivalul George Enescu este un lucru foarte, foarte important pentru noi să ținem conexiunea, și pot spune că în Timișoara se organizează, de fiecare dată când este festivalul, patru, cinci, șase evenimente ale Festivalului Enescu la Timișoara”, a mai spus directorul filarmonicii timișorene.