p>
Stațiunea balneo-climaterică arădeană Moneasa, aflată într-o depresiune de la poalele munților Codru Moma și supranumită „Perla Apusenilor”, este cunoscută pentru apele termale bogate în bicarbonat, calciu, magneziu, sodiu, hipotone, cu efecte benefice asupra unui număr mare de afecțiuni, precum și pentru aerul încărcat cu ioni negativi care este considerat cel mai curat din România.
Stațiune balneară de peste un secol
Stațiunea este și un loc minunat pentru plimbări în natură, turismul în zonă fiind promovat încă din secolul al XIX-lea. A dobândit oficial statutul de stațiune balneară încă din 1896 și continuă să atragă numeroși turiști atât pentru tratament, cât și pentru odihnă, recreere și plimbări care au un efect benefic asupra fizicului și psihicului sau pentru vizitarea unor obiective turistice.
Mulți sunt însă de părere că stațiunea și superba zonă din jur ar avea un potențial turistic mult mai mare, dacă ar exista mai multă preocupare pentru punerea lor în valoare. Ca de obicei, administrația, care susține că are mai multe proiecte, acuză lipsa banilor necesari, deși, cu câțiva ani în urmă, a ratat o finanțare europeană deoarece un proiect de refacere a stațiunii nu a fost depus la timp. Printre promisiunile mai recente s-ar număra extinderea tirolienelor foarte solicitate de copii în zona lacului cu nuferi sau cumpărarea unui trenuleț pentru tractarea a două două vagoane pe traseul Vârful Izoi, cetatea Dezna și punctul Belvedere.
O peșteră unicat în România
Pe lângă bazinele cu apă termominerală, unul din locurile preferate ale vizitatorilor, lacul artificial pe care se pot face plimbări cu barca sau cu hidrobicicletele sau lacul cu nuferi termali din Valea Văilor, unde se află și vila contelui Weincheim, prima construită în stațiune, iubitorii de drumeții pot admira întreaga stațiune și priveliștea minunată care se oferă privirilor din punctul Belvedere Moneasa, unde se poate ajunge pe traseul turistic spre ruinele cuptorului de topit fier din secolul al XIX-lea și spre cariera de marmură neagră și roșie, iar „Via Ferrata” (drumul de fier) este un traseu montan ideal pentru alpiniștii experimentați. Primele căi de acest tip au fost amenajate în timpul primului război mondial, în Alpii italieni, iar în a doua jumătate a secolului trecut, au devenit trasee turistice, mai ales în munții Dolomiți.
În apropierea se află peștera Grota Ursului sau peștera de la Băi, un ansamblu de goluri adânci formate în urma eroziunii naturale a rocilor cauzată de inflitrarea apei, cu o intrare naturală și una artificială, accesibilă pentru turiști. În zona carierei de marmură, nu departe de punctul Belvedere, se află mai multe peșteri, multe distruse, una dintre ele, avenul Teia, cu o lungime de aproximativ 1,3 kilometri lungime și o denivelare de 90 de metri fiind considerată o peșteră unicat în România. Intrarea, aflată în calcarele marmoreene de culoare roșie, a fost astupată, iar speologii arădeni caută acum alte locuri prin care s-ar putea intra în peșteră.
Surse foto: glsa.ro, cniptarad.ro, specialarad.ro
Tot respectul pentru gospodarii care au valorificat potențialul zonelor balneare din țară ! Merită mai mult ajutor și promovare ! În aceeași măsură toți cei care nu au făcut nimic sau au lăsat în paragină zonele cu potențial și recunoscute de zeci de ani ca oaze de sănătate ( vezi Băile Herculane) ar trebui băgați la ocnă grea până la sfârșitul zilelor și averile confiscate !