Un sârb prins cu documente secrete la vamă, făcut scăpat de procurorii...

Un sârb prins cu documente secrete la vamă, făcut scăpat de procurorii timișoreni. Surprizele descoperite în noua anchetă DIICOT și manevrele dubioase ale ANRM

0
DISTRIBUIȚI

Procurorii din Timișoara l-au făcut scăpat pe sârbul care a fost prins încercând să scoată din țară sute de documente clasificate, iar acum, când DIICOT investighează alte ”scurgeri” ilegale de documente secrete, ANRM emite documente dubioase, a dezvăluit, aseară, jurnalistul Dragoș Boța, la emisiunea Exces de putere de la Antena 3 CNN.

Cum se sabotează statul român din interior

În 15 mai 2014, la vama Jimbolia, polițiștii de frontieră descopereau în mașina condusă de un cetățean sârb, inginer geolog la Nis Petrol România, mai multe mape cu documente, unele dintre ele având inscripția ”secret de serviciu”. Hârtiile conțineau informații despre mai multe sonde și exploatări de pe raza județelor Timiș și Arad.

Inginerul geolog a declarat atunci că nu știa că este vorba de documente clasificate  și că directorul departamentului din care face parte i-a dat ordin să ducă la Novi Sad 18 mape cu documente. Sunt ridicate și un laptop și  mai multe stick-uri, iar în urma percheziției informatice sunt descoperite noi documente legate de exploatările din România. Unele dintre ele aveau inscripția ”secret de serviciu” sau ”secret”.

Procurorii au deschis, la acel moment,  un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de divulgare a informațiile secrete de serviciu sau nepublice, iar SRI este trimis să facă un control la Nis Petrol pentru verificarea modului de aplicare a măsurilor de protecție a datelor clasificate.

”Din coroborarea tuturor declarațiilor martorilor audiați în cauză a reieșit că, în cadrul Nis Petrol SRL, anterior datei de 15.04.2014, niciodată nu s-a pus accentul și nici nu s-a procedat la instruirea personalului în legătură cu modul de lucru și protecția informațiilor și documentelor clasificate, neexistând un funcționar de securitate, așa cum este reglementat de actele normative în vigoare. (…) Deși autorizația de acces cu nr. S/8 emisă pentru G.I. figurează înregistrată la 30.04.2014, din vizualizarea proprietăților documentului stocat în format electronic, pe aceeași stație de lucru, a reieșit că fișierul a fost creat la 16.05.2014, ora 12.25 AM”, se arată în ordonanță de clasare din dosarul nr.668/P/2019.

Altfel spus, NIS Petrol i-a întocmit inginerului geolog documentele de acces la date clasificate a doua zi după ce a fost prins în vama Jimbolia încercând să scoată actele din țară. Agenția Națională a Resurselor Minerale a trimis, în iulie 2014, o adresă în care spune că 37 de documente descoperite asupra angajatului Niș Petrol nu reprezintă documente clasificate, ele negăsindu-se în anexa la Ordinul  nr.202/2003 al președintelui ANRM.

Surpriză – în aprilie 2016, este întocmit un proces verbal de către polițiștii de frontieră care instrumentează dosarul și nu mai puțin de patru experți din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în care se analizează toate documentele descoperite în țimpul perchezițiilor. Nu mai puțin de 104 acte au caracter de ”secret de serviciu”, conform chiar anexei invocate cu doi ani înainte de ANRM, iar alte 41 de documente sunt catalogate ca nesecrete, stabilesc experții agenției.

Cu toate acestea, în decembrie 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș clasează dosarul de divulgare de informații secrete, invocând adresa din 2014 a ANRM și ignorând total procesul verbal al experților întocmit ulterior. În 2019, și acuzațiile de fals material și uz de fals în cazul antedarării autorizării de acces la date clasificate sunt clasate pe motiv că nu existau documente secrete.

ANRM, document dubios

”Când polițiștii de la ”Crimă Organizată” au descins anul trecut la sediile Nis petrol din România,  DIICOT acuza faptul că au fost transmise date cu caracter sensibil, ilegal. Perchezițiile informatice au arătat faptul că, fără a fi informat ANRM, date cu caracter special au fost transmise direct în Rusia, la Sankt Petersburg sau la Belgrad și de aici în Federația Rusă. Patru angajați ai Nis Petrol România sunt suspecți în acest dosar”, a dezvăluit Dragoș Boța.

În plină ancheta DIICOT, în noiembrie anul trecut, Nis Petrol  România trimite o adresă către ANRM în care solicită informații despre modul în care agajații din Serbia și alte persoane afiliate pot să aibă acces la datele și informațiile obținute în timpul producției de hidrocarburi.


La cinci zile, vine un răspuns scurt, semnat de președintele ANRM, Sorin Gal, în care spune că subsidiara Gazprom poate da acces la aceste date de a doua zi de când a existat acordul agenției.

Șocant, din această adresă dispar o serie de condiții pe care, în ultimii ani, ANRM le-a pus celor de la Nis Petrol în cazul unor solicitări identice. Printre condițiile obligatorii până acum –  stocarea datelor se va face numai pe un server aflat pe teritoriul României, la sediul Nis Petrol, informarea ANRM cu numele celor care vor utiliza datele se va face anterior permiterii accesului la acestea. De asemenea, ANRM avertiza –  accesul electronic se va face securizat, datele putând fi accesate de un număr limitat de utilizatori, implicați direct în proiect, doar în baza unui cod de utilizator și a unei parole individuale, ANRM nu aproba ca accesul la date și informații să se facă de pe orice echipament electronic.

La fel de surprinzător este că, de data aceeasta, răspunsul este trimis, în primul rând, directorului de Afaceri Publice la Nis Petrol România, Saniya Melnicenco și nu directorului general al companiei. Aceasta este născută în Federația Rusă, aproape de granița cu Kazahstan-ul, și a dobândit cetățenia română după ce s-a căsătorit cu un bărbat din Republica Moldova care avea dublă cetățenie. Surse din ANRM susțin că există o legătură apropiată între Sorin Gal și Saniya Melnicenco.

”Președintele ANRM a refuzat să acorde un interviu pe tema documentelor semnate în ultima perioadă. Sorin Gal a susținut că instituția pe care o conduce dă doar răspunsuri în scris, chiar dacă asta contravine legii. Șeful ANRM a devenit extrem de nervos și iritat în momentul în care l-am întrebat despre legătura pe care o are cu reprezentanta Niș Petrol în România”, a declarat editorul șef al PRESSALERT.ro

Președintele ANRM a transmis, ulterior, în scris că ”cu doamna Saniya Sadykova (Melnicenco),care este reprezentantul Nis Petrol în relația cu ANRM am o relație strict instituțională. Doamna Sadykova depune documente la registratura agenției și participă la întalniri la sediul ANRM alături de Vanja Aleksic  sau alți colegi din departamentul tehnic din Timișoara al Niș Petrol”.  Saniya Sadykova, director Afaceri Publice Nis Petrol România a refuzat să dea un răspuns concret despre legătura sa cu președintentele ANRM, afirmând în răspunsul dat în scris că ”toate comunicările cu reprezentanții ANRM au un caracter instituțional, respectă cerințele legale și cele mai înalte standarde de etică și profesionalism.

Sorin Gal susține că răspunsul pe care l-a transmis Niș Petrol este în regulă, chiar dacă existe diferențe majore față de cele transmise anterior – ”răspunsul la care care se face referire este corect din punct de vedere legal,fiind vorba de documente confidențiale si neclasificate,acestea fiind tipizate pentru toți titularii de acorduri petroliere.Nu știm la ce adrese faceti referire comparativă în întrebarea dumneavoastră. Răspunsul invocat a fost trimis la două adrese de e-mail,adresele de corespondență oficiale cu Nis Petrol”.

Deși procurorii DIICOT anchetetază Nis Petrol pentru scurgerile ilegale de informații în afara României, fac percheziții și descinderi, au pus sub acuzare deja patru patru angajați ai subsidiarei Gazprom în România, președintele ANRM susține că nu este niciun fel de problemă. ”Toate companiile care desfășoară operatiuni petroliere în România,inclusiv Nis Petrol,au respectat aprobările date de ANRM. Anual sunt sute de solicitări pentru acces la informatii clasificate sau confidențiale pentru care ANRM emite aprobări conform legislației incidente”, a transmis Sorin Gal

Același lucru îl susțin și cei de la subsidiara Gazprom din România, chiar dacă mai mulți angajați ai companiei sunt suspecți în dosarul DIICOT – ”NIS Petrol respectă, în toate activitățile sale, legislația aplicabilă, inclusiv normele care stabilesc condițiile pentru accesul la datele și informațiile referitoare la operațiunile petroliere către companiile afiliate, către asociatul companiei – NIS AD Novi Sad,  contractorului afiliat și centrului său științific”.

Rămâne de văzut dacă și acum, cu războiul la graniță și cu tot mai multe amenințări de securitate, ancheta procurorilor va fi și de data aceasta dată peste cap chiar de un document al unei alte instituții a statului român, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani.

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.