Ucraina implementează măsuri de securitate suplimentare după atacul masiv de săptămâna aceasta, a anunțat ministrul ucrainean de Interne, potrivit CNN.
Oficialii pun în aplicare măsuri suplimentare de securitate și apărare în întreaga Ucraină pentru a proteja infrastructura critică și zonele rezidențiale de un alt atac rusesc la nivelul întregii țări, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko, la televiziunea națională.
„Aș dori să vă reamintesc că, de la începutul invaziei pe scară largă, peste 40.500 de astfel de lovituri au fost efectuate pe teritoriul țării noastre. Au fost distruse aproximativ 152.000 de clădiri rezidențiale și aproximativ 400.000 de instalații de infrastructură publică”, a declarat Klymenko.
Ministrul ucrainean de Interne a mai spus că nu poate detalia măsurile de securitate suplimentare, dar a precizat că autoritățile încearcă să ajute locuitorii să se simtă în siguranță, în special în orașele în care au avut loc cele mai multe atacuri. Oficialii securizează centrele în care oamenii se pot adăposti, se pot încălzi și își pot încărca dispozitivele și efectuează „patrulări intensificate”, a dezvăluit el.
Joi, Rusia a lansat un atac pe scară largă asupra Ucrainei folosind 95 de rachete, inclusiv șase rachete balistice Kinzhal care au capacitatea de a evita apărarea antiaeriană a Kievului, a anunțat armata ucraineană.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Germaniei, într-un interviu publicat duminică, să accelereze livrările de muniţie şi să înceapă antrenarea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă occidentale, informează Reuters.
Dmitro Kuleba a declarat pentru ziarul Bild am Sonntag că deficitul de muniţii este problema „numărul unu” în încercarea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei.
El a adăugat că producătorii germani de arme i-au spus la Conferinţa de securitate de la Munchen luna trecută că sunt gata să livreze, dar aşteaptă ca guvernul să semneze contractele.”Deci problema este la guvern”, a spus Kuleba.
Ministrul ucrainean de externe a precizat că nu se aşteapă ca aliaţii occidentali să livreze prea curând Ucrainei avioanele de luptă pe care le-a cerut, dar consideră că piloţii ucraineni ar trebui oricum antrenaţi, astfel încât să fie pregătiţi odată ce decizia va fi luată. Dacă Germania ar antrena piloţi ucraineni, acesta ar fi un „mesaj clar al angajamentului său politic”, a spus el.
Kuleba a mai declarat că Ucraina va continua să apere oraşul Bahmut, ţinta atacurilor ruseşti din ultimele şase luni.”Dacă ne-am retrage din Bahmut, ce s-ar schimba? Rusia ar lua Bahmut şi apoi ar continua ofensiva împotriva Ceasiv Iar, astfel încât fiecare oraş dincolo de Bahmut ar putea avea aceeaşi soartă”.
Întrebat cât timp ar putea susţine apărarea Bahmutului forţele ucrainene, şeful diplomaţiei ucrainene a refuzat să dea un răspuns precis. El a comparat forţele ucrainene cu oamenii care îşi apără casa împotriva unui intrus care încearcă să îi omoare şi să le ia tot ce au.
UPDATE Sute de militari ruși și ucraineni au murit în ultimele 24 de ore în bătălia de la Bakhmut. Informația este confirmată de ambele tabere, potrivit Sky News.
Se pare că un râu care traversează orașul din estul Ucrainei este actuala linie de front. Forțele Kremlinului continuă să lanseze atac după atac asupra pozițiilor defensive ucrainene.
Serhiy Cherevatyi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat sâmbătă că 221 de soldați pro-Moscova au fost uciși și peste 300 au fost răniți.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunțat că până la 210 soldați ucraineni au fost uciși la Bahkmut și în împrejurimi.