
Pasionații de muzică din întreaga țară au parte de câteva momente inedite sub forma unor filmulețe educative despre instrumentele tradiționale din țara noastră din colecția profesorului Ovidiu Papană, realizate de o figură cunoscută în lumea muzicală timișoreană, Gabriel Almași.
„Domnul Ovidiu Papană mi-a fost profesor la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, iar activitatea sa de cercetare desfășurată în domeniul organologiei, acusticii și folclorului este recunoscută și apreciată pe plan internațional, fiind recompensată în 2018 cu premiul Academiei Române. Pentru mine a fost unul dintre profesorii model, un exemplu de pasiune, curiozitate și dedicație. Am avut onoarea să-i fiu asistent la cursul de acustică și nu de puține ori l-am invitat mai apoi să-și prezinte colecția de instrumente studenților. Colecția sa însumează peste 400 de instrumente muzicale (unele unicat) din toate colțurile lumii. Ideea de a face cunoscută colecția domnului Papană dar și de a înregistra prezentările sale bine documentate și pline de pasiune, mi-a venit cu mult timp în urmă și iată că pandemia și trecerea cursurilor în online a materializat aceast gând. De foarte multe ori am invitat la cursuri profesori, interpreți și oameni de cultură, care să insufle ceva din pasiunea lor, studenților. Datorita restricțiilor din pandemie acest lucru nu s-a mai putut realiza, așa că mi-a venit ideea de a realiza un set de filmulețe educative despre instrumentele tradiționale din colecția domnului Papană. Proiectul a fost unul benevol, voluntar și țin să mulțumesc pe această cale lui Cristian Văduva, care a răspuns imediat apelului meu și a acceptat să filmeze. Am început filmările în vara anului 2020 și proiectul este încă în derulare. Am încercat să ne concentrăm atenția pe fiecare instrument (familie de instrumente) în parte și să aflăm poveștile din spatele lor“, ne-a explicat Gabriel Almași.

„Un om cultivat devine selectiv și are îndoieli“
Absolvent al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, specializarea în pedagogia muzicală, Gabriel Almași și-a continuat studiile în București și și-a încheiat doctoratul în muzică cu teza „O teorie a instrumentelor electronice“.
Creația sa include lucrări diverse și a colaborat de-a lungul anilor, printre alții, cu Alexandrina Hristov, Bega Blues Band, Implant pentru Refuz, Trompetre sau Blazzaj, iar anul trecut a fost recompensat cu premiul pentru muzică simfonică a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România pe anul 2020.
Ovidiu Papană este preocupat de culegerea folclorului şi de valorificarea sa teoretică, iar majoritatea lucrărilor sale abordează organologia tradiţională din România. A participat la numeroase simpozioane de etnomuzicologie şi a susţinut prelegeri însoţite de expoziţii în ţară şi în străinătate despre instrumentele folosite în practica muzicală românească.
„Din fericire, inițiativa mea nu a fost singura. Mă bucură faptul că există în spațiul public o serie de interviuri cu și despre domnul Papană și consider că astfel de demersuri care să evidențieze valori reale sunt extrem de importante. Cred că singurul mod prin care putem evolua ca specie este cultura. Un om cultivat devine mai curios, mai sceptic și cu mai puține convingeri. Un om cultivat devine selectiv și are îndoieli. Se spune că o societate care nu are modele, le inventează. Curiozitatea și apetitul căutării se dobândește, iar pentru asta e nevoie de modele reale. Ori iată că modelele se află printre noi“, spune Gabriel Almași.