Scandal, astăzi, la Primăria Timișoara cu doar o zi înainte ca la Curtea de Apel Timișoara să se judece primul termen din procesul în care societatea de termoficare Colterm SA a cerut suspendarea amenzii de 106.893.467 lei pentru că nu a cumpărat până la 30 aprilie certificatele pentru gazele de seră. Motivul – administrația condusă de primarul Dominic Fritz vrea ca în instanță Colterm SA să fie reprezentată și de cei de la firma de avocatură Schönherr și Asociații SCA, care a câștigat cu suma cea mai mare contractul de la Primăria Timișoara pentru a găsi soluții pentru problema Colterm. Obiectivele contractului semnat de municipalitate cu această casă de avocatură sunt securizarea patrimoniului și aducerea lui în patrimoniul municipiului Timișoara acolo unde este cazul, găsirea de soluții pentru continuarea serviciului public de furnizare a agentului termic și analizarea bugetului orașului raportat la datoriile companiei de termoficare. Nimic, însă, despre repezentarea Colterm SA în instanță, în vreun proces.
Cei de la firma de avocatură au găsit un ”artificiu” care a fost botezat ”scrisoare de angajament” și trimis, ieri, reprezentanților municipalității și ai societății de termoficare, cu precizarea ”confidențial”. Practic, prin acest document, Primăria Timișoara, Colterm SA și Schönherr și Asociații SCA sunt de acord să extindă contractul semnat anterior și pentru reprezentarea societății de termoficare în instanță în acest dosar de suspendare a amenzii.
Conform documentului trimis, toate costurile și cheltuielile aferente serviciilor prestate de Schönherr pentru apărarea Colterm SA ”vor fi suportate exclusiv de Municipiul Timișoara și plătite de Municipiul Timișoara în conformitate cu termenii Scrisorii de angajament nr. 1060467 din data de 25.05.2021 încheiat între Schönherr și Municipiul Timișoara”. Altfel spus, firma de avocatură urmează să încaseze sume noi de bani pentru serviciile suplimentare prestate, deși chiar în AGA de la Colterm SA au recunoscut că sunt acțiuni aproape formale, cu șanse minime de reușită. De asemenea, conform aceluiași document, Primăria Timișoara și Colterm confirmau că reprezentarea simultană de aceiași casă de avocatură nu reprezintă conflict de interese.
Manevra cu care a fost de acord conducerea Primăriei Timișoara nu a fost, însă, acceptată de subordonați pentru că aprobarea acestei noi scrisori de angajament în trei înseamnă o extindere a contractului aprobat printr-o hotărâre de către Consiliul Local Timișoara fără a exista, însă, un acord în acest sens din partea legislativului local. În plus, municipalitatea nu poate să plătească pentru servicii juridice de care beneficiază Colterm SA, societate care are propriul său departament juridic.
Directorul Colterm SA, Petre Nenu, a confirmat pentru PRESSALERT.ro existența documentului, declarând că ”este într-o discuție. Până în momentul de față nu am semnat nimic. În primul rând trebuie semnat de primărie și apoi de noi acest acord tripartit. Am primit și noi acest document și am cerut un punct de vedere de la juridicul nostru, care mi-a spus că este ok atâta timp cât plătește primăria în baza contractului pe care îl au semnat. Nu s-au decis în primărie. Deocamdată nu am primit nimic de acolo. Nu știu cine din primărie trebuie să decidă. Nu știu să vă spun dacă dimineață la proces o să fie și un avocat de la Schönherr. Până acum, repet, nu am primit nimic semnat de la primărie”. Procesul este programat să înceapă, mâine dimineață, la 8,30, la Curtea de Apel Timișoara.
aici nu mai cauta voluntari? ce lepre