Minciuna președintelui CA de la Colterm, demontată chiar de documentele companiei –...

Minciuna președintelui CA de la Colterm, demontată chiar de documentele companiei – grave probleme la instalația realizată de firma lui Mîțu la CET Freidorf

0
DISTRIBUIȚI

Actualul președinte al consiliului de administrație de la Colterm SA, Cristian Mîțu, a mințit  pentru a ascunde faptul că recepția finală pentru lucrările efectuate de firma sa, Renewables Consulting SRL Timișoara, pentru panourilor solare de la CET Freidorf s-a făcut la o lună după ce a fost numit administrator al companiei de termoficare de către administrația Fritz. Vă reamintim faptul că, ieri, PRESSALERT.ro a dezvăluit faptul că firma administrată de Mîțu a câștigat un contract de 521.815 lei finanțat de Primăria Timișoara, având ca beneficiar Colterm SA, Mîțu susținând că totul s-a finalizat în 2019. Lucru contrazis de declarația actualului director al Colterm SA și de numeroasele documente interne ale societății în care au fost semnalate probleme grave de proiectare și funcționare după ce instalația de panouri solare a fost pusă în funcțiune în 30 martie 2019.

Într-o adresă a Direcției Producție din Colterm SA către Departamentul Investiții Mentenanță din 2 iulie 2019 se face un prim inventar al problemelor apărute în exploatarea panourilor solare, fiind semnalate opt probleme grave. Printre acestea faptul că debitul pompei de recirculare este insuficient, atunci când cresc temperaturile, deoarece nu asigură transferul de căldură sau că după înlocuirea pompei de recirculare ”din cauza unei neetanșietăți majore în apropierea acesteia, lichidul a ajuns pe cutia sa de conexiuni electrice provocând un scurt circuit care a dus la avarierea acesteia”.

Cei de la Direcția de Producție au semnalat și că ”s-a constatat o funcționare instabilă a întregii instalații (…) cu frecvente intrări în avarie a modulului electronic de comandă. În decada a doua a lunii iunie s-a intervenit în mai multe rânduri pentru eliminarea acestor neetanțietăți, existând posibilitatea ca atât materialele alese pentru conducte cât și modul de asamblare a acestora să nu fie corespunzător. În manualul de exploatare și mentenanță a instalației de panouri solare este prevăzut faptul că acesta va funcționa în regim complet AUTOMAT, lucru care nu se realizează, fără a fi precizat modul în care trebuie să intervină operatorul centralei în cazul unei anomalii de exploatare. Nu există instrucțiuni tehnice de exploatare sau de lucru și nici proces verbal de punere în exploatare”.

În 26 iulie 2019 se trimite o nouă adresă în care se semnalează faptul că nu s-au rezolvat problemele de etanșietate la îmbinarea panourilor ”fapt care duce la apariția scurgerilor de amestec antigel toxic” și că modulul electronic de comandă al instalației intră în regim de avarie de mai multe ori pe zi și ”după resetare nu memorează o serie de date – energie termică produsă pe zi/săptămână, debitul de lichid vehiculat”.


În 4 noiembrie 2019 se revine cu o nouă atenționare asupra problemelor care persistau din iulie și se precizează că ”pompa de recirculare este nefuncțională (arsă) și decuplată de la rețea. Traseul suplimentar de umplere a vasului de acumulare ACC este pregătit dar nu a fost montat”.

Peste șapte luni, în 16 iunie 2020, într-un alt document referitor la problemele instalației proiectate și realizate de firma actualului președinte al consiliului de administrație de la Colterm SA se spune că ”modul electronic de comandă și monitorizare a instalației de panouri solare a funcționat preponderent în regim de avarie fără a memora niciun fel de date legate de parametrii instalației”. Au rămas nerezolvate problemele legate de neetanșietate și ”după efectuarea modificărilor în instalație aceasta nu a fost pusă în funcțiune de către executant și nu există proces verbal de recepție a lucrărilor”. În 31 august 2020 se semnalează faptul că în 28 august s-a încercat punerea în funcțiune a instalației de la CET Freidorf, dar după zece minute de funcționare  ”a intrat în avarie, afișând eroarea sistem inactiv”. Peste două zile, cei de la Colterm împreună cu proiectantul și cu cel care a realizat montajul panourilor solare încearcă să repornească instalația care intră în regim de avarie după 40 de minute de funcționare, după creșterea temperaturii exterioare. Ulterior, și-a revenit după scăderea temperaturii. Printre concluzii sunt probleme majore cu partea automatizată a instalației, traseul de umplere cu apă caldă a vasului de acumulare nu este realizat corespunzător, senzorii de temperatură nu sunt amplasați corespunzător, vasul de expansiune incorect dimensionat, nu există, în continuare, instrucțiuni de exploatare și nici carte tehnică pentru automatul programabil.

În 11 septembrie 2020 se revine cu un nou inventar al problemelor instalației și este semnalat faptul că ”pe circuitul secundar conducta de legătură cu vasul de acumulare nu a fost izolată și nu este fixată corespunzător fapt ce poate duce la ruperea acesteia și la creșterea riscului de accidentare a operatorului și a pietonilor care se deplasează pe trotuarul de lângă centrala termică”. După o nouă perioadă de exploatare, se trimite o nouă adresă către departamentul investiții mentenanță, în 5 octombrie 2020, în care sunt reluate toate problemele de funcționare care nu au fost remediate. Directorul Colterm SA, Petre Nenu, a declarat ieri că procesul verbal recepție a fost semnat în urmă cu o săptămână, la o lună după ce Mîțu a ajuns președintele CA și administratorul companiei de termoficare. Până la ora redactării acestui material, Cristian Mîțu nu a putut fi contactat pentru a-și exprima un punct de vedere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.