Criză de locuri în creșele de stat din Timișoara. Copii lăsaţi în...

Criză de locuri în creșele de stat din Timișoara. Copii lăsaţi în afara sistemului, primăria continuă să facă promisiuni

0
DISTRIBUIȚI

cresa

Aproape 160 de micuţi pregătiţi să înceapă creşa, în acest an, nu au fost acceptaţi de autorităţi. Din nou, numărul locurilor disponibile este prea mic în raport cu cererile.

Mămicile sau tăticii din Timișoara care doresc să revină la muncă după concediul de creștere al copilului și nu au o persoană dragă alături, în grijă căreia să-și lase micuțul, au alternativa înscrierii acestuia la o creșă, de stat sau privată, fie să angajeze o bonă. Cea mai ieftină şi viabilă opțiune ar fi o creșă de stat, însă la nivelul orașului Timișoara sunt prea puține locuri.

Potrivit Primăriei Timişoara, în acest an au fost depuse 483 de cereri de înscriere la creşă, însă doar 325 de copii au fost admişi în sistemul de stat. În capitala Banatului funcționează, în total, doar 13 creșe de stat, iar numărul locurilor disponibile este mult prea mic.

În urmă cu o săptămână, pe site-ul Primăriei Timișoara, au fost făcute publice rezultatele repartizării copiilor la creșe, urmând ca la intrarea micuțului în unitate, părinții să prezinte în mod obligatoriu dosarul medical. După afișarea rezultatelor, peste 60 de părinți au depus contestație, în speranța că micuțul lor va fi primit, totuși, într-o creșă.


Au fost admise doar cinci dosare.

În viitor, Primăria Timișoara și-a propus să mai realizeze încă două creșe noi, cu bani europeni, una în partea de nord și alta în partea de sud a orașului. “Cele două creșe vor fi construite în zona Ciarda Roșie (str. N.D. Cocea), respectiv Lipovei (str. Ion Ionescu de la Brad). Ambele creșe vor avea o suprafață de aproximativ 2.000 de mp. Ele vor deservi în jur de 40 de copii, fiecare. Normativele de proiectare pentru creșe noi prevăd o suprafață de teren de 100 mp per copil, ceea ce nu permite o capacitate prea mare pentru noile construcții. Studiile de fezabilitate vor fi predate în cursul următoarelor două săptămâni, când vom avea și valoarea estimată a investiției, iar cererea de finanțare pentru POR Axa 4 va fi întocmită și depusă în luna octombrie”, ne-a declarat Dan Diaconu, viceprimar al Timişoarei.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, în luna iulie a acestui an a fost modificată legislația cu privire la creșe. Astfel, începând cu anul școlar următor, personalul și costul mediu per antepreșcolar va fi asigurat de Ministerul Educației, iar primăria se va ocupa de patrimoniu și funcționare. Vorbim de același mecanism ca în cazul școlilor și grădinițelor. În acest moment, Primăria Timișoara suportă toate cheltuielile.

În Timişoara, un părinte plăteşte lunar o creşă privată cu sume cuprinse între 800 şi 1.300 de lei. Părinţii care sunt pro creşe de stat susţin că aici personalul este calificat corespunzător pentru educaţia micuţilor, în timp ce la creşele private, în multe cazuri, copiii sunt lăsaţi în grija infirmierelor, spre exemplu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.