Cea de-a 21-a ediție a Festivalului de Jazz de la Gărâna are loc în perioada 6 – 9 iulie în județul Caraș-Severin. Într-un interviu acordat pentru PRESSALERT.ro, Marius Giura, organizatorul evenimentului, spune că la festival sunt așteptați cel puțin 8.000 de spectatori în fiecare seară, dornici să asculte jazz în aer liber, în vârf de munte.
Marile vedete ale scenei muzicale vor urca pe scena Festivalului de Jazz de la Gărâna, timp de cinci zile, a anunțat Marius Giura, directorul evenimentului. Giura spune că toate locurile din hotelurile și pensiunile din zona localității Gărâna, din județul Caraș-Severin, sunt ocupate pe perioada desfășurării festivalului. De asemenea, numeroși spectatori se vor caza în corturi sau în casele localnicilor, fiind așteptate să participe la eveniment și persoane din Europa sau Australia.
Într-un interviu acordat pentru PRESSALERT.ro, Marius Giura a vorbit despre cheia succesului acestui festival, care a ajuns la ediția cu numărul 21, dar și despre programul evenimentului, care este unul bogat.
De ce ar trebui să vină iubitorii de jazz la Festivalul de la Gărâna?
Marius Giura: Pentru că este un festival care are istorie, este un festival cu un line-up foarte bun, e unul din festivalurile cele mai importante din Europa. În momentul de față, Gărâna este căutat și vizitat de un număr mare de spectatori atât pentru ceea ce se vede pe scenă, adică marile vedete ale scenei mondiale, cât și pentru ambianța cu totul deosebită. E în vârf de munte, spațiul e înconjurat de brazi, într-o zonă în care sunt munți, păduri și lacuri.
Care sunt numele cele mai importante care vor urca pe scena Festivalului de Jazz de la Gărâna, în acest an?
Marius Giura: Vedetele sunt, în ordinea intrării pe scenă, grupul suedez Tonbruket, condus de Dan Berglund, fost membru al celebrului grup Esbjorn Svenson Trio. Apoi David Torn, un chitarist american de mare valoare și foarte cunoscut pentru muzica ambientală pe care o compune și o interpretează. Chitaristul austriac Wolfgang Muthspiel, care vine în fruntea unui super grup internațional. Apoi cubanezul Omar Sosa și proiectul său Quarteto Afrocubano, chitaristul american Bill Frisell, norvegianul Hakon Kornstad și grupul său. Apoi, probabil capul de afiș, așteptat de toată lumea, John Scofield și grupul său Uberjam. Bobo Stenson și trio-ul său. Bobo Stenson este un veteran al scenei europene, între primii care au pus umărul la crearea noului stil de jazz contemporan european.
Dintre artiștii români, o premieră pentru un festival de jazz mare în România este muzicianul Marius Preda și grupul său olandez. El este considerat cel mai bun țambalist din lume și își prezintă și proiectul discografic pe care l-a realizat împreună cu mari muzicieni ai scenei mondiale. Marius Preda cântă la absolut toate instrumentele posibile, este un fenomen, apreciat în Europa și iată, poposește anul acesta și la Gărâna. Alți artiști români sunt trio-ul Sebastian Spanache, grupul timișorean Thy Veils, care practică o muzică cu tentă electronică și foarte mult vizual. Deci, componenta video este foarte importantă în tot recitalul lor.
Apoi, la Biserica din Văliug, în matineele zilelor de vineri, sâmbătă, duminică, vor evolua vineri – Raul Kusac, într-un proiect solo, un duet inedit.
După 20 de ani, revine la Gărâna și Mircea Tiberian însoțit de Marta Hristea. Marta Hristea a cântat la prima ediție, acum 21 de ani, și iată, revine la Gărâna, după cum revine și în țară, ea este stabilită în Anglia și vine pentru acest festival. Iar în ultima zi, trio-ul bucureștean Arcuș Trio, unul din grupurile tinere foarte mult apreciate mai cu seamă de publicul tânăr.
Pe lângă partea muzicală a festivalului, mai sunt și alte componente culturale adiacente, cum ar fi lansări de carte, lansări de DVD-uri, un târg de viniluri, care are loc dimineața, tot în incinta festivalului, un spectacol de teatru susținut de trupa Auăleu din Timișoara, iar nopțile vor fi ocupate de proiecția unor filme, în primele trei zile ale festivalului, puse la dispoziție de Institutul Francez.
A fost greu să organizați ediția din acest an a festivalului, în condițiile în care scena a ars anul trecut?
Marius Giura: A ars scena, dar s-a construit o altă scenă, este gata în momentul de față, aptă de a primi marii artiști. Și sunetul este pus la punct, și luminile și urmează să o mai îmbrăcăm în îmbrăcămintea grafică.
Aproximativ câte persoane vă așteptați să participe la ediția din acest an a Festivalului de Jazz de la Gărâna?
Marius Giura: Mă aștept să fie un minim de 8.000 de spectatori pe seară. Corturile, în general, întregesc necesarul de cazări. Toate pensiunile și hotelurile sunt pline. Cam 30% din necesar sunt în pensiunile și hotelurile din zonă, unii chiar fac naveta de la Reșița, dar foarte mulți stau și în casele oamenilor din Gărâna, din Văliug, din Brebu și din satele învecinate. Sunt și corturi multe, în special publicul tânăr vine cu cortul.
Care credeți că este cheia succesului? Cum a reușit să reziste acest festival timp de 21 de ani?
Marius Giura: Festivalul are continuitate, nu s-a oprit niciodată, s-a ținut în fiecare an. În felul acesta și-a găsit și notorietatea. De fiecare dată am pus publicul pe primul plan și nevoia acestuia de a vedea la lucru muzicieni de mare valoare. Am fugit întotdeauna de proiectele facile, de proiectele încropite în care cântă băieții niște standarduri și au bifat o acțiune, o participare. La Gărâna se vine cu proiecte bine puse la punct, chiar dacă sunt artiști care vin a doua sau a treia oară aici, de fiecare dată vin cu proiecte cu totul noi și cu componențe cu totul noi. Probabil că acesta este secretul: lumea se simte bine aici, iar seara e încântată de valoarea concertelor. Nu întâmplător este un festival care și-a găsit audiența și în alte țări. Cam 30% din public e din alte țări. Anul acesta am și un grup de 12 oameni veniți din îndepărtata Australie, am turiști din Anglia, din Germania, din Franța, din Serbia și Ungaria, țări care sunt apropiate.
Cât costă biletul de intrare la festival?
Marius Giura: Intrarea e pe bilete, însă prețul e relativ modic. Adică pentru patru concerte, plus proiecții de filme, plus concert în matineu este 85 de lei pe zi.
Programul complet al Gărâna Jazz Festival 2017 este disponibil pe site-ul www.garana-jazz.ro.