
În această dimineaţă a început, la Zürich, cea de-a 47-a Olimpiadă Internaţională de Fizică (IPhO), ai cărei organizatori sunt, în acest an, Elveţia şi Liechtenstein. Olimpiada, cu un grad ridicat de dificultate, este alcătuită din două probe. Prima este o probă teoretică, în care, pe parcursul a cinci ore, participanţii au de rezolvat trei subiecte, fiecare cu câte cinci subpuncte, iar cea de-a doua, experimentală, presupune efectuarea a două lucrări practice, timpul alocat fiind tot de cinci ore.
Subiectele, atât cele teoretice cît şi cele practice, sunt formulate de ţara gazdă dar sunt discutate de toţi leaderii delegaţiilor, corectura oficială este asigurată tot de gazde însă reprezentanţii fiecărei ţări au dreptul de a face propria corectură, după care cele două evaluări se confruntă, fiind urmate de negocierea notelor în cazul unor diferenţe de apreciere, pentru a exista o garanţie a corectitudinii acestora. Competiţia propriu-zisă va fi urmată de două zile de excursie, oferite de organizatori şi va lua sfârşit o dată cu festivitatea de închidere, care va avea loc duminică.
La olimpiada din acest an vor fi prezenţi 450 de participanţi din 90 de ţări, printre care şi o echipă a României, reprezentată de cinci elevi. Pentru prima dată va fi prezentă la IPhO o echipă din Qatar, pregătită de profesorul timişorean fiz. dr. Sandu Golcea. El a pregătit, în luna martie, şi echipa care a participat la Olimpiada Golfului, unde a reuşit să obţină două medalii de bronz. Spre deosebire de Olimpiada Golfului, unde puteau participa doar etnici qatarezi, în echipa pregătită pentru olimpiada internaţională mai e prezent doar un singur elev din vechea echipă, ceilalţi patru fiind tineri care învaţă în Qatar.
„Aceşti copii sunt la prima lor participare la olimpiada internaţională. Echipa a fost alcătuită oarecum în pripă, fiind completată cu olimpici la matematică, dar cu insuficiente cunoştinţe de fizică. Au fost pregătiţi de profesorii Sherif Omar şi Ossama Elsayed din Qatar, iar eu am făcut cu ei o pregătire finală, intensivă, de două săptămâni, pentru olimpiadă. Trebuie să remarc interesul şi atenţia specială pe care Fatma Al-Rashid din Ministerul Educaţiei o acordă tuturor categoriilor de olimpici şi care oferă un sprijin consistent acestor pregătiri” spune profesorul Sandu Golcea la ultima sa revenire din Qatar.
El a adăugat că doi dintre elevii pe care i-a pregătit anul trecut în Arabia Saudită fac acum parte din lotul naţional al acesteia la olimpiada de la Zürich.
Profesorul Golcea intenţionează să pregătească în continuare echipa Qatarului, urmând ca, pentru anul viitor, să facă o selecţie mai riguroasă. Viitoarea echipă va face o pregătire etapizată de mai multe luni, care va fi evaluată de profesorul Golcea la sfârşitul fiecărei etape. Totodată, acesta intenţionează să aducă echipa din Qatar la Timişoara în vederea pregătirii probei experimentale şi a purtat deja discuţii în acest sens cu prorectorul UVT, Mădălin Bunoiu.
UPDATE La Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO) care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Zürich, echipa Qatarului, care a participat pentru întâia oară la o astfel de competiţie, pregătită intensiv timp de două săptămâni de profesorul timişorean dr. Sandu Golcea, a obţinut o menţiune. A fost pentru prima dată când tinerii din Qatar au participat la o astfel de competiţie şi chiar dacă echipa nu a corespuns tuturor exigenţelor pentru un concurs de asemenea nivel, pregătirea riguroasă şi interesul manifestat de Ministerul Educaţiei din Qatar pentru a forma o elită a elevilor n-au întârziat să-şi arate rezultatele.