Trei Insule și pădurea Ceala, oazele de liniște preferate de arădeni, zone...

Trei Insule și pădurea Ceala, oazele de liniște preferate de arădeni, zone cu potențial turistic imens. Cum puteți ajunge acolo FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>1. trei insule

La doar câţiva kilometri de Arad, în mijlocul cursului inferior al Mureşului, se află o insulă naturală formată în urmă cu două secole prin unirea mai multor ostrovuri, în locul cunoscut sub numele de Trei Insule.

La cunoscuta insulă, pentru arădeni mai ales, se poate ajunge cu maşina, bicicletele sau chiar pe jos, străbătând un drum de aproximativ cinci kilometri prin pădurea Ceala, în sud-vestul orașului Arad, iar apoi trecând de pe malul Mureşului pe insulă pe un pod de pontoane destul de şubred, care pentru administraţia locală nu prezintă nici un fel de interes, deşi aparţine oraşului, iar cei cărora li s-a concesionat teren şi deţin proprietăţi acolo plătesc impozite consistente la bugetul local. Pe insulă se mai poate ajunge dinspre Zădăreni, traversând braţul mort al Mureşului, atunci când acesta este secat.

Căsuţe de poveste

De ani de zile, arădenii şi-au ridicat aici case mai mult sau mai puţin cochete, unde îşi petrec în linişte sfârşitul de săptămână, ba chiar concediile. Cîţiva temerari au decis să locuiască pe insulă permanent. Insula este însă un loc de atracţie şi pentru turişti, cu căsuţele ei pline de fantezie, multe parcă desprinse din cărţile cu poveşti, cu vegetaţia bogată, cu multe specii exotice, liniştea şi aerul curat şi răcoarea din mijlocul apei. Dacă primele case construite pe insulă erau destul de modeste, cu timpul au apărut adevărate vile, multe construite pe piloni, aidoma locuinţelor lacustre, pentru a le feri de inundaţiile periodice.

DCIM101GOPRO

Odinioară exista aici o cabană a întreprinderii de vagoane, construită în formă de vapor, dar astăzi a ajuns o ruină. Acum există pe insulă în jur de 400 de case, unele cu etaj sau mansardă şi teren destul de întins iar proprietarii acestora îşi petrec aici zilele de vară mai ales, ca într-un mic paradis, chiar dacă unele facilităţi existente la oraş, precum canalizarea, gazul sau salubrizarea lipsesc, municipalitatea nearătându-se deloc preocupată de asigurarea unor condiţii cat mai civilizate pentru cei care locuiesc pe insulă.

O comunitate preocupată de protejarea insulei

Mulţi şi-au înjghebat aici adevărate gospodării, cultivă zarzavat, şi legume, cresc păsări şi îşi pregătesc proviziile pentru iarnă, în bucătăriile de vară, ori se mulţumesc doar cu grădiniţe de flori. Există însă şi case de vânzare, preţul mediu fiind în jurul sumei de 10.000 de euro.

S-a constituit şi o asociaţie a celor care au proprietăţi pe insulă, care are un preşedinte şi un comitet de conducere şi în cadrul căreia se discută cele mai importante probleme ale comunităţii, inclusiv cele legate de conservarea arealului. În apropierea podului de pontoane două familii au ridicat o bisericuţă cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, mai ales pentru cei care locuiesc permanent pe insulă, iar în primăvara acestui an arhiepiscopul Aradului, ÎPS Timotei, a sfinţit crucile care au fost aşezate apoi pe turla bisericii.

Pădurea Ceala

Pe insulă există, deopotrivă, restaurante şi pensiuni pentru turişti, chiar pe malul Mureşului, dar şi pădurea Ceala este o destinaţie îndrăgită nu numai de arădeni ci de toţi cei care o cunosc, pentru o zi la „iarbă verde” şi un grătar în aer liber. Drumul prin pădure, asfaltat, este mărginit, în bună parte, de copaci înalţi şi umbroşi care formează un adevărat „tunel verde”. La câteva sute de metri de intrarea în pădure se află lacul Măltăreţ, lângă „Cabana Lac”, unde pescuitul este gratuit, şi două terenuri de tenis.

Surse foto: insulamures.ro, aradblog.wordpress.com, magazinuldecase.ro, olx.ro, episcopiaaradului.ro, real-investments.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.