România, „campioană” la cereale: Vinde ieftin şi cumpără scump

România, „campioană” la cereale: Vinde ieftin şi cumpără scump

0
DISTRIBUIȚI

România este campioană europeană la producţia de porumb şi floarea soarelui, dar nu ştie să le valorifice. Țara cumpără din străinătate de la bulion până la pâine şi ulei de floarea soarelui.

Valoarea importurilor a depăşit-o cu un miliard de euro pe cea a exporturilor, iar 65% din valoarea subvenţiilor date de stat fermierilor ajunge în deficitul comercial cu produse agroalimentare.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că deficitul a apărut începând din 2015, iar în 2018 a depăşit un miliard de euro.


La sfârșitul lunii noiembrie a anul trecut deficitul era de 998 milioane de euro.

„În aprilie cei de la INS ne vor furniza datele primare. Practic, avem un trend nu prea pozitiv pentru agricultura românească, exportăm materiale prime, importăm materie procesată cu valoare adăugată, practic exportăm subvenţii. De aceea, în acest plan naţional strategic, încercăm să schimbăm trendul”, a spus Oros. Practic, România vinde cereale şi legume subvenționate de mai mult de 600 de milioane de euro pe an, conform ministrului Agriculturii. Micii fermieri nu se asociază pentru a livra marfă fabricilor de conservare din țară, astfel că le cumpără străinii şi le revând după procesare, la preţuri de câteva ori mai mari.

Anul acesta, România va importa şi mai mult, deoarece din cauza secetei şi a temperaturilor nefireşti de mari s-au înmulţit dăunătorii, iar recoltele se anunţă slabe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.